Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Η διπολική διαταραχή Ι

Η διπολική διαταραχή Ι


Η Διπολική Διαταραχή τύπου I είναι ένα υπότυπος της διπολικής διαταραχής. Αποτελεί μία σοβαρή ψυχική νόσο (παλαιότερα ορολογία ως μανιοκαταθλιπτική ψύχωση ή μανιοκατάθλιψη). Χαρακτηρίζεται από περιόδους παθολογικών μεταβολών στη διάθεση, που μπορεί να είναι μανιακής φύσεως, καταθλιπτικής ή συνδυσμός των δύο (δηλ., ταχείες μεταβολές κατάθλιψης και μανίας). Αυτές οι  συναισθηματικές μεταβλητότητες  στη διάθεση οδηγούν πάντα σε προβλήματα στην καθημερινή λειτουργικότητα, διαταραχές στις προσωπικές σχέσεις και απόπειρες αυτοκτονίας. Προηγείται συνήθως μία μακρά περίοδος προνοσηρής προσωπικότητας που συνήθως περιγράφεται ως έντονη ευθυμία - άνθρωπος ‘‘έξω καρδιά’’.  Κάποια στιγμή εμφανίζεται το πρώτο μανιακό επεισόδιο, που είναι απαραίτητο που συχνά έπεται ενός ή περισσοτέρων καταθλιπτικών επεισοδίων. 

Συμπτώματα
Οι άνθρωποι με διπολική διαταραχή τύπου I μπορεί να βιώνουν ασυνήθιστα έντονες συναισθηματικές καταστάσεις που εμφανίζονται σε χρονικές περιόδους ημερών ή και μηνών , που ονομάζουμε ‘επεισόδια’. 
Μία κατάσταση παθολογικής ευφορίας ή διέγερσης ονομά εται μανιακό επεισόδιο και συνοδεύεται από αυξημένη ενεργητικότητα , δραστηριότητα, άρση αναστολών , αυπνία, λογόρροια. Το επεισόδιο αυτό αποτελεί καθοριστικό στοιχείο της διπολικής διαταραχής I. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διογκΗ διπολική διαταραχή Ι


Η Διπολική Διαταραχή I είναι ένα υπότυπος της διπολικής διαταραχής – μία σοβαρή ψυχική νόσος, που παλαιότερα ονομαζόταν μανιοκαταθλιπτική ψύχωση. Χαρακτηρίζεται από περιόδους παθολογικών μεταβολών στη διάθεση, που μπορεί να είναι μανιακής φύσεως, καταθλιπτικής ή συνδυσμός των δύο (δηλ., ταχείες μεταπτώσεις μεταξύ κατάθλιψης και μανίας). Αυτές οι έντονες συναισθηματικές καταστάσεις συχνά οδηγούν σε προβλήματα στην καθημερινή λειτουργικότητα, διαταραχές στις προσωπικές σχέσεις και απόπειρες αυτοκτονίας. Το πρώτο μανιακό επεισόδιο, που είναι απαραίτητο για να τεθεί η διάγνωση της διπολικής διαταραχής Ι, συχνά έπεται ενός ή περισσοτέρων καταθλιπτικών επεισοδίων. 
Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο αίτιο για τη διπολική διαταραχή, αλλά οι βιολογικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες θεωρείται ότι από κοινού συμβάλλουν, προκαλώντας χημικές μεταβολές στον εγκέφαλο.

Συμπτώματα
Οι άνθρωποι με διπολική διαταραχή I μπορεί να βιώνουν ασυνήθιστα έντονες συναισθηματικές καταστάσεις που εμφανίζονται σε περιγεγραμμένες χρονικές περιόδους, που ονομάζουμε ‘επεισόδια’. 
Μία κατάσταση παθολογικής ευφορίας ή διέγερσης καλείται μανιακό επεισόδιο και συνοδεύεται από αυξημένη ενεργητικότητα και δραστηριότητα, διογκωμένη αυτοεκτίμηση και φυγή ιδεών, μειωμένη ανάγκη για ύπνο, υπερβολική φλυαρία και μία τάση για παρορμητική συμπεριφορά και άρση αναστολών. 
Tα μανιακά επεισόδια μπορεί να εναλάσσονται με παρατεταμένα επεισόδια κατάθλιψης, κατά τη διάρκεια των οποίων υπάρχει πεσμένη διάθεση και μειωμένη ενεργητικότητα και δραστηριότητα. Μπορεί επίσης να υπάρχουν ‘μικτά’ επεισόδια, όπου η κατάθλιψη και η μανία συνυπάρχουν την ίδια μέρα, με το άτομο να μεταπίπτει πολύ σύντομα από τη μία κατάσταση στην άλλη.

Στατιστικά στοιχεία
Η διπολική διαταραχή προσβάλλει περισσότερους από 30 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, και συγκαταλέγεται μεταξύ των 20 νοσημάτων που προκαλούν τη μεγαλύτερη αναπηρία. Έως 2% των ευρωπαίων πολιτών θα εμφανίσουν διπολική διαταραχή κάποια χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους, εκ των οποίων περίπου οι μισοί θα αναπτύξουν διπολική διαταραχή Ι. 
Η διπολική διαταραχή I είναι εξίσου συχνή σε άνδρες και γυναίκες και προσβάλλει ανθρώπους όλων των κοινωνικών ομάδων και εθνικοτήτων.
Αναζήτηση διάγνωσης και θεραπείας
Δεν υπάρχει ίαση για τη διπολική διαταραχή Ι, αλλά λαμβάνοντας αποτελεσματική θεραπεία οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν καλύτερο έλεγχο των συναισθηματικών τους μεταπτώσεων και των συνοδών συμπτώματων.
Ο γιατρός θέτει τη διάγνωση της διπολικής διαταραχής ζητώντας από τους ασθενείς να περιγράψουν τα συμπτώματά τους. Η θεραπεία για τη διπολική διαταραχή Ι θα πρέπει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τόσο τα μανιακά, όσο και τα καταθλιπτικά συμπτώματα, όπως επίσης τα μικτά επεισόδια και τις καταστάσεις ταχείας εναλλαγής συμπτωμάτων. Είναι επίσης σημαντικό να προλαμβάνει κανείς την επανεμφάνιση των επεισοδίων. Η θεραπεία για τη διπολική διαταραχή I συνήθως περιλαμβάνει τη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων σε συνδυασμό με ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις, όπως η γνωσιακή θεραπεία. 
Η διπολική διαταραχή I είναι μία σοβαρή ψυχική διαταραχή και η επαγγελματική βοήθεια στην αντιμετώπισή της είναι πολύ σημαντική. ωμένη αυτοεκτίμηση και φυγή ιδεών, μειωμένη ανάγκη για ύπνο, υπερβολική φλυαρία και μία τάση για παρορμητική και απερίσκεπτη συμπεριφορά. 
Tα μανιακά επεισόδια μπορεί να εναλάσσονται με παρατεταμένα επεισόδια κατάθλιψης, κατά τη διάρκεια των οποίων υπάρχει πεσμένη διάθεση και μειωμένη ενεργητικότητα και δραστηριότητα. Μπορεί επίσης να υπάρχουν ‘μικτά’ επεισόδια, όπου η κατάθλιψη και η μανία συνυπάρχουν την ίδια μέρα, με το άτομο να μεταπίπτει πολύ σύντομα από τη μία κατάσταση στην άλλη.

Στατιστικά στοιχεία
Η διπολική διαταραχή προσβάλλει περισσότερους από 30 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, και συγκαταλέγεται μεταξύ των 20 νοσημάτων που προκαλούν τη μεγαλύτερη αναπηρία.2 Έως 2% των ευρωπαίων πολιτών θα εμφανίσουν διπολική διαταραχή κάποια χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους, εκ των οποίων περίπου οι μισοί θα αναπτύξουν διπολική διαταραχή Ι.3,4 
Η διπολική διαταραχή I είναι εξίσου συχνή σε άνδρες και γυναίκες και προσβάλλει ανθρώπους όλων των κοινωνικών ομάδων και εθνικοτήτων.3 Ο κίνδυνος εμφάνισης διπολικής διαταραχής είναι υψηλότερος σε νεαρούς ενήλικες με τουλάχιστον τις μισές περιπτώσεις να ξεκινούν πριν την ηλικία των 25.5

Η διπολική διαταραχή I είναι μία σοβαρή ψυχική διαταραχή και η αποτελεσματική και άμεση βοήθεια και θεραπεία στην αντιμετώπισή της είναι πολύ σημαντική. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.