Υποστηρικτική Ψυχοθεραπεία - Συμβουλευτική -Συμβουλευτική Ψυχοσεξουαλικών δ/χών -Άγχους, κρίσεων πανικού,φοβιών,καταναγκασμών -Συναισθηματικών δ/χών όπως κατάθλιψη,διπολική δ/χη -Ψυχωτικών δ/χών όπως σχιζοφρένεια -Δ/χών συμπεριφοράς όπως επιθετικότητα -Δ/χών μνήμης,ύπνου -Αναπτυξιακών δ/χών στην ενήλικη ζωή -Συμβουλευτική για απεξάρτηση εξαρτημένων από το αλκοόλ
Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013
Σχιζοειδής Διαταραχή Προσωπικότητας
Το άτομο σε αυτή την περίπτωση εμφανίζεται απομονωμένο με έντονη αποφυγή των κοινωνικών επαφών και σχέσεων καθώς συνοδεύεται από έκδηλη έκπτωση των συναισθημάτων του. Συνήθως είναι μοναχικά χωρίς φίλους και φαίνονται ψυχρά και άκαμπτα. Παλαιότερα η διαταραχή αυτή ονομαζόταν και η διαταραχή του "Φαροφύλακα", ακριβώς επειδή η δουλειά αυτή ήταν άκρως μοναχική.
Διαγνωστικά κριτήρια
Ένας εκτεταμένος τύπος αποστασιοποίησης του ατόμου από κοινωνικές σχέσεις και ένα περιορισμένο εύρος στο να εκφράζει συναισθήματα σε πλαίσιο διαπροσωπικό, που αρχίζουν νωρίς στην ενήλικη ζωή και είναι παρόντα σε μία ποικιλία καταστάσεων, όπως φαίνεται από τέσσερα (ή περισσότερα από τα παρακάτω):
(1) το άτομο ούτε επιθυμεί ούτε ευχαριστιέται τις στενές σχέσεις συμπεριλαμβανόμενου του να είναι μέρος της οικογένειας
(2) σχεδόν πάντα επιλέγει μοναχικές δραστηριότητες
(3) ενδιαφέρεται λίγο, αν όχι καθόλου, να έχει σεξουαλικές εμπειρίες με κάποιο άλλο άτομο
(4) ευχαριστιέται με λίγες, αν όχι με καμιά, δραστηριότητες
(5) στερείται στενών ή έμπιστων φίλων εκτός από συγγενείς πρώτου βαθμού
(6) εμφανίζεται αδιάφορο στον έπαινο ή την κριτική των άλλων
(7) δείχνει συναισθηματική ψυχρότητα, είναι απόμακρο ή έχει άμβλυνση του συναισθήματος
Θεραπεία
Τα περισσότερα άτομα με τη διαταραχή αυτή σπάνια αναζητούν θεραπεία, εκτός αν προσέλθουν για κατάθλιψη, κατάχρηση ουσιών ή άλλα προβλήματα. Ένα από τα πρώτα χαρακτηριστικά που πρέπει να ξεπεραστούν στην αρχή της θεραπείας είναι η αίσθηση πως απειλούνται και πιέζονται όταν έρχονται «κοντά» με κάποιον. Η καλύτερη προσέγγιση, με βάση μελέτες, με αυτούς τους ασθενείς είναι η θεραπεία σχημάτων που είναι μια μορφή γνωσιακής ψυχοθεραπείας με στοιχεία συμπεριφορισμού.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.