Η σχιζοφρένεια είναι μια σοβαρή, χρόνια ψυχιατρική πάθηση και υπολογίζεται ότι πάσχουν από αυτή περίπου 1% του πληθυσμού. Χαρακτηρίζεται από διαταραχές του χαρακτήρα του ασθενούς, με ανωμαλίες της συναισθηματικής λειτουργίας, διαταραχές αντίληψης της πραγματικότητας, ύπαρξη ψευδαισθήσεων, αίσθημα μετάδοσης ή αποδοχής σκέψεων από άλλους ανθρώπους.
Ο όρος «ηβηφρένεια» αποτελεί υπότυπο της σχιζοφρένειας και υποδηλώνει την πρώιμη έναρξή της στην εφηβική ηλικία. Σπάνια εμφανίζεται μετά τα 25. Τώρα πια, ονομάζεται αποδιοργανωτικός τύπος σχιζοφρένειας. Χαρακτηρίζεται από αποδιοργάνωση της δομής της σκέψης, ρηχό και απρόσφορο συναίσθημα και παιδικόμορφη, ανεύθυνη, απρόβλεπτη, παράδοξη, έως φαιδρή συμπεριφορά.
Οι διαταραχές του περιεχομένου της σκέψης είναι επιπόλαιες και φευγαλέες, σπάνια συγκροτούμενες σε οργανωμένο παραλήρημα. Αντίθετα, οι δομικές διαταραχές της σκέψης κυριαρχούν στην κλινική εικόνα και εκφράζονται με ασυνάρτητο λόγο, με απεραντολογία και εκτροχιασμό.
Το συναίσθημα είναι τυπικά ρηχό έως απρόσφορο και περνάει γρήγορα όλες τις κλίμακες των ποικίλων διαταραχών πριν εκπέσει στο επίπεδο της τέλειας απάθειας και αδιαφορίας.
Η συμπεριφορά είναι παιδικόμορφη και ασυντόνιστη, με επιτηδεύσεις στις κινήσεις και στο λόγο (μορφασμοί, αναίτιοι γέλωτες, αστεϊσμοί) και προοδευτική άρση αναστολών που φέρνουν σε αμηχανία το οικογενειακό περιβάλλον. Συχνά υπάρχει υποχονδριακό και ιδεοληπτικό περιεχόμενο με ασταθή και ακαθόριστα στοιχεία.
Συχνά συνυπάρχουν επίμονα σε διάρκεια αλλά ακαθόριστα και ασταθή στο περιεχόμενό τους υποχονδριακά ενοχλήματα καθώς και ιδεοληπτικόμορφα στοιχεία. Η μορφή αυτή έχει κακή πρόγνωση εξαιτίας της συνεχούς και προοδευτικά επιδεινούμενης κλινικής της πορείας, ιδιαίτερα της επιπέδωσης του συναισθήματος και της απώλειας της βούλησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.