Πιστοποιητικά Ψυχικής υγείας

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΑΔΕΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΑΔΕΙΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΟΠΛΟΥ κ.ά.

Ατομικές συνεδρίες εξ αποστάσεως με βιντεοκλήσεις μέσω Skype και FaceTime σε ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στο γραφείο του θεραπευτή.

Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2013

Τί είναι σύνδρομο Wernicke και τί σύνδρομο Korsakoff?

Η Εγκεφαλοπάθεια του Wernicke (αλκοολική εγκεφαλοπάθεια) είναι ένα οξύ σύνδρομο που προκαλείται από ανεπάρκεια θειαμίνης (βιταμίνη Β1), σπάνια συναντάται σε άτομα μικρότερα των 35 ετών. Η θειαμίνη είναι πολύ αποτελεσματική για συμπτώματα διαταραχών οφθαλμοκινητικότητας πριν από χορήγηση υδατανθράκων και επομένως, τα 100-300mg θειαμίνης (im ή iv) πρέπει να χορηγούνται πριν από τη συστηματική έναρξη θεραπείας. Χρειάζεται ιδιαίτερη Προσοχή σε διόρθωση τυχούσας υπογλυκαιμίας η οποία μπορεί να πυροδοτήσει εγκεφαλοπάθεια σε άτομα με χαμηλή θειαμίνη.  Μπορεί επίσης να συγχορηγηθεί μαγνήσιο, ένας συμπαράγοντας μεταβολισμού της θειαμίνης. Το σύνδρομο μπορεί να υποχωρήσει μέσα σε λίγες μέρες ή εβδομάδες ή να εξελιχθεί σε σύνδρομο Korsakoff.
Το Σύνδρομο του Korsakoff  ή Ψύχωση του Korsakoff  ή αμνησία Korsakoff, ονομάζεται έτσι λόγω εντυπωσιακής αδυναμίας εκμάθησης που παρουσιάζεται σε αυτούς τους ασθενείς . Συνήθως εγκαθίσταται μετά από επεισόδιο εγκεφαλοπάθειας Wernicke, σε χρόνιους αλκοολικούς, οι οποίοι για 10-15 χρόνια ελάμβαναν μεγάλο ποσοστό των ημερήσιων θερμίδων τους από το αλκοόλ. Ο αςθενής εκδηλώνει αναδρομική και προχωρητική (πιο έντονη) αμνησία, απάθεια, μυθοπλασία, φτωχό περιεχόμενο ομιλίας, έλλειψη εναισθησίας, αποπροσανατολισμό. Επίσης, συχνά υπάρχουν πολυνευρίτιδα, τρόμος. Φαίνεται πως η χορήγηση θειαμίνης για μεγάλο διάστημα (τουλάχιστον 6 μήνες) μπορεί να βελτιώσει την κλινική εικόνα. 25% αναρρώνουν πλήρως, 50% μερικώς με μακροχρόνια, από του στόματος χορήγηση 50-100 mg θειαμίνης/ημέρα [Benerva 100mg (κ iv)], 250mg, Neurobion (κ iv): 100mg θειαμίνης, 200mg πυριδοξίνης (B6) και 0,2mg κοβαλαμίνης (B12). Επίσης, κλονιδίνη και προπρανολόλη μπορούν να έχουν περιορισμένο ρόλο στη θεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.