Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας



Η Μεθοριακή ή Οριακή ή Μεταιχμιακή Διαταραχή της Προσωπικότητας είναι μία από τις πιο κοινές διαταραχές προσωπικότητας και χαρακτηρίζεται από ασταθές και επιφανειακό συναίσθημα, ευερεθιστικότητα και άγχος. Οι ασθενείς με μεθοριακή διαταραχή προσωπικότητας θυμώνουν εύκολα, είναι ασταθείς στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, λειτουργούν χωρίς συναίσθηση κινδύνου , έχουν εκρήξεις συναισθημάτων με θυμό, λύπη ή χαρά και επίσης χειριστική συμπεριφορά.
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά της διαταραχής;
Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι η μεγάλη συναισθηματική αστάθεια στις διαπροσωπικές σχέσεις, στην εικόνα του εαυτού του, στη συναισθηματική διάθεση, καθώς και η έντονη παρορμητικότητα.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η αντίδραση των ατόμων αυτών στην εγκατάλειψη (δηλαδή δεν έχει σημασία αν όντως είναι πραγματική ή στο μυαλό του ασθενή). Μόλις νιώσουν ότι κάποιος τα εγκαταλείπει (είτε πρόκειται για χωρισμό είτε πρόκειται για προσωρινή απομάκρυνση ή ταξίδι είτε ακόμη για καθυστέρηση σε ραντεβού ή για την αναγγελία του τέλους μιας ψυχοθεραπευτικής ώρας) γεμίζουν από,θυμό και οργή. Στις προσπάθειες να αποφύγουν την εγκατάλειψη μπορεί να κάνουν παρορμητικά απόπειρες αυτοκτονίας ή αυτοτραυματικές πράξεις (π.χ. να κοπούν).
Οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι έντονες και ασταθείς. Τα άτομα αυτά μπορεί να εξιδανικεύσουν και να προσκολληθούν σε άτομα που μπορούν να τους δώσουν φροντίδα ή σε ερωτικούς συντρόφους και πολύ γρήγορα, όμως, να αλλάξουν από την εξιδανίκευση στην υποτίμηση (ότι δηλ. Ο/η άλλος/η δεν τα φροντίζει αρκετά, δεν τους νοιάζεται ή δεν τους αγαπά αρκετά). Γενικά, οι σχέσεις είναι χαωτικές, καθώς τα άτομα αυτά αλλάζουν απότομα την άποψη τους για τους άλλους και όταν απογοητεύονται ή νιώθουν ότι τα εγκαταλείπουν πολύ εύκολα αντιδρούν με έντονη απαιτητικότητα και θυμό, που άλλωστε τα χαρακτηρίζει ως ένα από τα βασικότερα συναισθήματα που νιώθουν ( ο τάδε τη μία μέρα είναι ο καλύτερος φίλος ενώ την επομένη ο χειρότερος). Υπάρχει σοβαρή διαταραχή της ταυτότητας, που εκδηλώνεται ως αστάθεια της εικόνας ή της αίσθησης του εαυτού. Δηλαδή, οι στόχοι, οι αξίες, οι επαγγελματικές φιλοδοξίες και τα σχέδια για καριέρα, η σεξουαλική ταυτότητα, το είδος των φίλων κτλ. συνεχώς αλλάζουν απότομα και δραματικά.
  Η συναισθηματική διάθεση παρουσιάζει πολύ μεγάλη αστάθεια, καθώς το άτομο αντιδρά έντονα συναισθηματικά ακόμα και στο παραμικρό στρες. Οι συναισθηματικές διαθέσεις που εναλλάσσονται είναι η δυσφορία (που είναι και η διάθεση που επικρατεί), η ευερεθιστότητα, το άγχος, ο θυμός, ο πανικός, η απελπισία. Χαρακτηριστική είναι και η δυσκολία ελέγχου του θυμού.

Τα άτομα με οριακή δομή παραπονούνται για χρόνια αισθήματα κενού και βαθιάς μοναξιάς. Σε καταστάσεις υψηλού στρες (π.χ. φόβος εγκατάλειψης ή πραγματική εγκατάλειψη) μπορεί να εμφανισθούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, παρανοειδής ιδεασμός, παραισθήσεις ή και διασχιστικά συμπτώματα όπως αποπροσωποποίηση ή/και αποπραγματοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.