Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

ΤΑ ΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ: ΜΕΛΕΤΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ


ΤΑ ΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ: ΜΕΛΕΤΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΣκοπόςΣκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση των χαρακτηριστικών που επιθυμούν οι ασθενείς να έχει ο θεράπων ψυχίατρος.

Υλικό-Μέθοδος: Στη  μελέτη περιλήφθηκαν 44 άτομα ( 30 άντρες και 14 γυναίκες), με μέση ηλικία37 έτη (SD: 11,67). Οι ασθενείς ήταν είτε  νοσηλευόμενοι του 3ου ΨΤΕ του ΨΝΑ (κατά τη διάρκεια του 2010) είτε εξωτερικοί ασθενείς των τακτικών ιατρείων. 36 ασθενείς (81,8%) έπασχαν από σχιζοφρένεια, 41(86,4%) ζούσαν σε αστικά κέντρα και 36 (81,8%) ήταν ανύπαντροι. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν μετρίου έως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Οι ασθενείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικό με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά του θεράποντα ψυχιάτρου.

ΑποτελέσματαΤο 36,6% των ασθενών θεωρείως πιο σημαντικό προσόν ενός ψυχιάτρου την εμπειρία, το 27,3% το να εμπνέει εμπιστοσύνη, το 27,3% την απουσία προκαταλήψεων, το 22,7% την ικανότητα να ακούει, το 22,7% την ικανότητα να ενθαρρύνει, το 13,63% την εχεμύθεια και το 4,5% την επιστημονική κατάρτιση. 
Το 50% των ασθενών δηλώνουν ότι δεν επηρεάζονται από το φύλο του θεράποντα, το 45,5% από την ηλικία και το 54,5% δηλώνει ότι δεν θα είχε επίδραση στη θεραπευτική σχέση αν ο ψυχίατρος ήταν διαφορετικού θρησκεύματος.
Ως πιο σημαντικό λόγο διακοπής της θεραπευτικής σχέσης το 36,4% των ασθενών θεωρεί την έλλειψη βελτίωσης, το 22,7% την έλλειψη επικοινωνίας, το 22,7% τις εκρήξεις θυμού του θεράποντα και το 18,8% τον υπερβολικό φόρτο εργασίας.

ΣυμπεράσματαΣτην παρούσα μελέτη φάνηκε ότι σύμφωνα με τους ασθενείς τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά ενός ψυχιάτρου είναι κατά κύριο λόγο η εμπειρία, η απουσία προκαταλήψεων και τονα εμπνέει εμπιστοσύνη.
Δεν θεωρήθηκαν σημαντικά από τη πλειοψηφία των ασθενών το φύλο, η ηλικία, οι πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις καθώς και η εθνικότητα του ιατρού.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών θεωρεί ως σημαντικότερο αίτιο διακοπής της θεραπευτικής σχέσης το πτωχό θεραπευτικό αποτέλεσμα.


Μελέτη Ιούνιος -Δεκέμβριος 2010
Χρήστος Βενέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.