Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Ποιες διαταραχές συναισθήματος συμβαίνουν στη σχιζοφρένεια;

Ποιες διαταραχλες συναισθήματος συμβαίνουν στη σχιζοφρένεια;

Αναφερόμαστε κυρίως στη αμφιθυμία, στηη συναισθηματική απροσφορότητα και στη συναισθηματική έκπτωση.
  Η αμφιθυμία αποτελεί βασικό σύμπτωμα της σχιζοφρένειας. Την ίδια στιγμή ο ασθενής κυριαρχείται από αντίθετα μεταξύ τους συναισθήματα π.χ. αγαπάει και μισεί την ίδια στιγμή το ίδιο άτομο με την ίδια ένταση. 
 Η συναισθηματική δυσαρμονία δηλώνει τη διάσταση μεταξύ της βαρύτητας του συγκινησιακού ερεθίσματος και της συναισθηματικής ανταπόκρισης του ασθενούς π.χ. ο ασθενής μπορεί να έχει υπερβολική αντίδραση για ασήμαντα συμβάντα, ενώ από την άλλη να αντιδράσει ελάχιστα στο άκουσμα της είδησης του θανάτου ενός συγγενούς. Η συναισθηματική απροσφορότητα υποδηλώνει  την εκ διαμέτρου αντίθετη συναισθηματική ανταπόκριση π.χ. γέλια στο άκουσμα της είδησης του θανάτου ενός συγγενούς.
Η συναισθηματική έκπτωση (αδιαφορία, απάθεια) αναφέρεται στην προοδευτική συρρίκνωση του εύρους και της δόνησης του συναισθήματος. Το άτομο αποστασιοποιείται συναισθηματικά από το περιβάλλον του, γίνεται απαθής και το συναίσθημα είναι ρηχό και αμβλύ (επιπέδωση του συναισθήματος).

Άλλες συναισθηματικές διαταραχές των σχιζοφρενών είναι η κατάθλιψη και η ευφορία (συνήθως άτυπες και αβαθείς), το άγχος, η αμηχανία, η συναισθηματική ακαμψία και τα αποπροσωποποιητικά ή/και αποπραγματοποιητικά βιώματα. Η ανηδονία ανήκει στις διαταραχές της βούλησης και εκδηλώνεται ως αντικειμενική απώλεια ενδιαφέροντος για σεξ, φίλους, οικογενειακή ζωή κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.