Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Τί είναι οι λυκοφωτικές κρίσεις και που εμφανίζονται;


Πρόκειται για διαταραχές του εύρους της συνείδησης, στις οποίες παρατηρείται στένωση του πεδίου: Η προσοχή απορροφάται αποκλειστικά από συγκεκριμένα βιώματα, ενώ υπάρχει αδιαφορία για τον περίγυρο. Η συνείδηση δηλαδή περιορίζεται τόσο πολύ, ώστε κυριαρχείται από μια μικρή ομάδα εικόνων και ιδεών. Συνήθως συνοδεύονται από αμνησία. Οι ασθενείς αυτοίμπορεί να μην καταλαβαίνουν τι ακριβώς τους συμβαίνει. Η συμπεριφορά τους, ωστόσο, είναι καλά ελεγχόμενη και μπορεί να παρουσιάσουν περίπλοκες μορφές συμπεριφοράς Απαντάται σε ποικίλες ψυχοπαθολογικές καταστάσεις:
Είτε πρωτογενείς όπως

Αντίδραση τρόμου σε οξύ ψυχοτραυματισμό (κατά κανόνα ανώριμων ατόμων με χαρακτηριστικά ιστριονικού τύπου προσωπικότητας)

Είτε δευτερογενείς όπως

Τοξικές καταστάσεις ενδογενείς ή εξωγενείς

ΚΕΚ

Αρτηριοσκλήρυνση ή υποξαιμία εγκεφάλου

Αυτοματική φυγή επί κροταφικής επιληψίας (μηδενισμός εύρους)

Οξέα επεισόδια ψυχικών διαταραχών που κυριαρχούνται από έντονο άγχος και φόβος, όπως οι κρίσεις πανικού και οι οξείες ψυχώσεις

Διαφοροδιαγιγνώσκεται από τις ονειροειδείς καταστάσεις, στις οποίες η προσοχή του ατόμου απορροφάται από συναισθηματικά έντονα φορτισμένες και ψευδαισθητικές σκηνές, καθώς αυτές δε συνοδεύονται από αμνησία: οξείες υποτροπές σχιζοφρενικών διαταραχών, οξείες ψυχωτικές διαταραχές, τοξικές καταστάσεις, επιληψία)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.