Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Πώς αντιμετωπίζουμε έναν αυτοκτονικό ασθενή;


Η αναλυτική διερεύνηση για αυτοκτονία δεν αυξάνει την πιθανότητα να πραγματοποιηθεί αυτοκτονία. Οι ερωτήσεις πρέπει να είναι συστηματοποιημένες, να αρχίζουν με γενικές έννοιες (πώς βλέπετε το μέλλον, αξίζει η ζωή) και να καταλήγουν σε συγκεκριμένες προτάσεις (έχετε σκεφτεί να κάνετε κακό στον εαυτό σας, τι έχετε σκεφτεί, πώς θα το κάνατε, τι σας σταματάει).
Παράγοντες που πρέπει να αξιολογούνται είναι η ύπαρξη ψυχοκινητικής επιβράδυνσης, κατάθλιψης, αισθημάτων αναξιότητας, δυσπιστίας, θυμού για αποτυχημένη προσπάθεια ή αισθήματος ότι οι άλλοι δεν τον αντιμετωπίζουν στα σοβαρά. Σημαντική είναι και η υπερπροστατευτικότητα ή αντίθετα η απόρριψη που μπορεί να εκδηλώνει το περιβάλλον του ασθενούς με αυτοκτονικότητα. 
Η αυτοκτονικότητα αναφέρεται τόσο στην ολοκληρωμένη αυτοκτονία όσο και στην αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Η έγκαιρη εκτίμηση της κατάστασης, η ταχεία έναρξη φαρμακευτικής αγωγής και η άμεση νοσηλεία, έχουν συχνά αποδειχθεί ικανά μέσα για την πρόληψη μιας αυτοκτονίας.  
Η απόφαση για τον τρόπο αντιμετώπισης του αυτοκτονικού ασθενή εξαρτάται από την πρόθεση, τη γενική ψυχοπαθολογική κατάσταση, τους κοινωνικούς παράγοντες που σχετίζονται με την εκδήλωση αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς.
Η πρόθεση σχετίζεται με τις προετοιμασίες του ασθενούς (οργάνωση τελικών δράσεων, όπως σύνταξη διαθήκης ή αυτοκτονικού σημειώματος), τις συνθήκες της απόπειρας (μόνος, μέτρα να μην αποκαλυφθεί, προσπάθεια πετυχημένης απόπειρας) και τη μετά την απόπειρα συμπεριφορά (αναζήτηση βοήθειας, επιθυμία να είχε πεθάνει, απογοήτευση για την αποτυχία).
Ασθενείς με ψυχική νόσο (μείζονα κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, εξάρτηση από ουσίες) έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αυτοκτονήσουν, ενώ ασθενείς με οριακή διαταραχή προσωπικότητας, παρορμητικότητα, οι οποίοι συστηματικά έχουν εμπλακεί σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορά έχουν μικρότερες πιθανότητες για ολοκληρωμένη αυτοκτονία. 
Συχνά, το κοινωνικό ιστορικό θα αποκαλύψει απώλεια, πένθος, αποτυχία και θα απαιτήσει χρήση κοινωνικών υποστηρικτικών συστημάτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.