Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Προφίλ οικογένειας ασθενών με ψυχογενή ανορεξία


Το 50% της προδιάθεσης για την ανάπτυξη ψυχογενούς ανορεξίας μπορεί να αποδοθεί σε γενετικούς παράγοντες. Οι οικογένειες ανορεξικών έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν και άλλο μέλος με ψυχογενή ανορεξία, αλλά και με συναισθηματική διαταραχή σε συγγενείς 1ου και 2ου βαθμού. 
Η δομή της οικογένειας έχει μελετηθεί εκτενώς με στόχο να καθοριστεί η επίδρασή της στην εμφάνιση της ανορεξίας. 
Κατά το Minuchin διακρίνονται 4 τύποι οικογένειας με ανορεκτικό μέλος: ο υπερεμπλεκόμενος (δυσδιάκριτα όρια μεταξύ των μελών), ο αποφευκτικός (κάθε σύγκρουση αποφεύγεται), ο άκαμπτος  (που αντιδρά σε κάθε αλλαγή) και ο υπερπροστατευτικός. 
Η Salvini Palazzoni αναφέρθηκε σε δυσλειτουργικά φαινόμενα εντός της οικογένειας, όπως η απόρριψη των μηνυμάτων του ενός μέλους προς το άλλο, η επιθυμία των γονέων για ένα τέλειο παιδί, η υποτίμηση των προσωπικών επιθυμιών, και η υπερεκτίμηση των αναγκών των άλλων. 
Η Bruch εστιάστηκε από ψυχοδυναμική άποψη στη συγκρουσιακή σχέση μητέρας και κόρης και ιδιαίτερα στην προσπάθεια της κόρης να αντισταθεί, μέσα από τον έλεγχο του σώματος, στην παρεμβατικότητα και τον έλεγχο που ασκεί η μητέρα της. Μέσα από την ανορεξία, η κόρη επιτίθεται στην εχθρική εσωτερικευμένη μητρική φιγούρα, την οποία έχει ταυτίσει με το σώμα της. Τέλος, ο πατέρας είναι απών, αδυνατώντας να λειτουργήσει απαγορευτικά προς την υποσυνείδητη επιθυμία της μητέρας να κρατήσει την κόρη της. 
Οι οικογένειες των ανορεξικών παρουσιάζονται χωρίς εμφανή προβλήματα. Συχνά υπάρχει σύγκρουση στο θέμα της διατροφής, π.χ. ο πατέρας να θέλει να τρώνε όλοι μαζί στο τραπέζι. Συχνά, κυρίαρχη φροντίδα αυτών των οικογενειών είναι να δώσουν μια καλή εικόνα προς τα έξω, σε βάρος των προσωπικών συναισθημάτων.  Η σχολική και κοινωνική επιτυχία έχουν μεγάλη σημασία, ενώ μέσα στην οικογένεια παρατηρείται πενιχρή επικοινωνία με συστηματική αποφυγή κάθε σύγκρουσης. Η ψυχογενής ανορεξία αναπτύσσεται πολύ συχνά σε κορίτσια πολύ πειθαρχημένα και με πολλές δυνατότητες. Έχουν πολύ καλές επιδόσεις στο σχολείο, στο χορό, στον αθλητισμό και συνήθως οι γονείς τους πέφτουν από τα σύννεφα καθώς «η κόρη μας ποτέ δεν δημιουργούσε πρόβλημα».
Η προνοσηρή προσωπικότητα των ανορεκτικών ασθενών περιοριστικού τύπου χαρακτηρίζεται από καταναγκαστικότητα και τελειοθηρία, εσωστρέφεια και δυσκολία στην έκφραση των συναισθημάτων. Η Bruch αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός ψευδούς εαυτού που έχει ως στόχο την ικανοποίηση των άλλων και ιδιαίτερα της μητέρας. Οι ασθενείς που ανήκουν στον υπερφαγικό τύπο, είναι περισσότερο εξωστρεφείς, παρορμητικές, ερωτικά ενεργείς, αν και τελειοθηρικές. 
Η ψυχογενής ανορεξία παρουσιάζει μεγαλύτερη συχνότητα στις δυτικές κοινωνίες, όπου το πρότυπο της γυναικείας επιτυχίας επικεντρώνεται στη σωματική εμφάνιση. Η βιομηχανία της μόδας έχει κατηγορηθεί σχετικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.