Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Εξάρτηση από καφείνη και νικοτίνη


Καφείνη: Δεν περιέχεται μόνο στον καφέ, αλλά και στο τσάι, τη σοκολάτα, το κακάο και τα ποτά τύπου κόλα ή άλλα διεγερτικά ποτά, τα οποία τα βρίσκει κανείς άφθονα στο εμπόριο, χωρίς ιατρική συνταγή. 
Η καφεϊνη διεγείρει το ΝΣ και σε μικρές ποσότητες προκαλεί αύξηση της ενεργητικότητας, μείωση της κόπωσης και αναστέλλει την ανάγκη για ύπνο. 
Η καφεΐνη προκαλεί ανοχή και εξάρτηση, ενώ η τοξίκωση προκαλεί ανησυχία, νευρικότητα, αϋπνία, πολυουρία, ταχυκαρδία και ψυχοκινητική διέγερση. 
Συμπτώματα στέρησης παρουσιάζονται μετά από συχνή κατανάλωση (περίπου 4 φλιτζάνια) για μεγάλο διάστημα, ενώ συμπτώματα όπως κόπωση και ευερεθιστότητα μπορούν να εμφανιστούν σε άτομο που δεν ήπιε τον πρωινό καφέ του. Χαρακτηριστική είναι η κεφαλαλγία σε περιπτώσεις στέρησης, η οποία μπορεί να διαρκέσει και 4 ημέρες.                                                                                                               Νικοτίνη: Είναι η συχνότερη και πλέον θανατηφόρα εξάρτηση, η οποία πραγματοποιείται με το κάπνισμα ή τη μάσηση καπνού, που περιέχουν πάνω από 1200 διαφορετικές χημικές ουσίες, από τις οποίες το 5% είναι το μονοξείδιο του άνθρακα. 
Όλο το μονοξείδιο του άνθρακα, το 90% της νικοτίνης και το 70% της πίσσας κατακρατείται στους πνεύμονες με το κάπνισμα. 
Η στέρηση της νικοτίνης χαρακτηρίζεται από έντονη και δυσβάστακτη επιθυμία για τη λήψη της ουσίας, ευερεθιστότητα, δυσκολία συγκέντρωσης, αύξηση της όρεξης, θυμό και άγχος, που διαρκούν αρκετές εβδομάδες. 
Το κάπνισμα συνδέεται με στεφανιαία νόσο, ΧΑΠ και καρκίνο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.