Είναι το λιγότερο επικίνδυνο , η πρώτη προσέγγιση ενός ασθενούς με καταθλιπτικές εκδηλώσεις , να γίνεται από μη ψυχιάτρους γιατί υπάρχει μία πληθώρα ασθενειών που μπορεί να υποδυθούν συμπτώματα κατάθλιψης με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διάγνωση με όλες τις συνέπειες που έχει αυτή η καθυστέρηση στην αποκατάσταση της υγείας του.
Η διαφορική διάγνωση της μείζονος κατάθλιψης αναφέρεται κυρίως στις λοιπές καταθλιπτικές διαταραχές, το πένθος, τις διαταραχές προσωπικότητας, τη σχιζοφρένεια, τις ανεπιθύμητες ενέργειες διαφόρων φαρμάκων και διάφορες σωματικές νόσους που εκδηλώνονται με καταθλιπτικόμορφη συμπτωματολογία.
1. Διαταραχή της διάθεσης που προκαλείται από γενική σωματική κατάσταση. Π.χ. νόσος του Parkinson, άνοια, εγκεφαλικός όγκος, HIV, Cushing, υποθυρεοειδισμός, ΣΔ κ.λπ. 2. Διαταραχή της διάθεσης που προκαλείται από ουσίες. 3. Σχιζοφρένεια: Το ιστορικό θα βοηθήσει πολύ στη διαφοροδιάγνωση. Χρόνια κατάθλιψη μπορεί να οδηγεί σε απόσυρση και λειτουργική έκπτωση και να δημιουργήσει κάποιο διαφοροδιαγνωστικό πρόβλημα με τη σχιζοφρένεια. Το συναίσθημα, όμως είναι αμβλύ και επιπεδωμένο και όχι καταθλιπτική στη σχιζοφρένεια. Επίσης, η απάντηση στη θεραπεία βοηθά. 4. Το πένθος θεωρείται ως φυσιολογική αντίδραση σε απώλεια, εφόσον δεν υπερβαίνει σε χρονικό διάστημα το αναμενόμενο από τις πολιτιστικές συνήθειες διάστημα για τη συγκεκριμένη απώλεια και εφόσον δεν παρουσιάζεται: εκσεσημασμένη λειτουργική έκπτωση ή ψυχοκινητική επιβράδυνση, υπερβολική ενοχή ή νοσηρή ενασχόληση με τα γεγονότα που οδήγησαν στην απώλεια, αυτοκτονικός ιδεασμός ή ευχές θανάτου και ψυχωτικά συμπτώματα. Στην περίπτωση που κάποιο από τα παραπάνω συμβαίνει, το πένθος έχει επιπλακεί με μείζονα κατάθλιψη.
5. Στις διαταραχές προσωπικότητας μπορεί να συνυπάρξει μείζων κατάθλιψη, αλλά πολύ συχνότερα καταθλιπτική συμπτωματολογία συνυπάρχει με τις διαταραχές προσωπικότητας. Πιο συχνές η εξαρτητική, αποφευκτική, παρανοειδής, σχιζοειδής και δραματική.
6. Σχιζοσυναισθηματική διαταραχή, διπολική διαταραχή και άνοιες. 7. Διαταραχή της προσαρμογής με καταθλιπτική διάθεση. Μέτρια κατάθλιψη που εμφανίζεται αντιδραστικά σε σαφώς ταυτοποιήσιμο στρες, που υφίεται όταν υποχωρεί το στρες. Τα άτομα με διαταραχή προσωπικότητας ή γνωσιακά ελλείμματα είναι πιο ευάλωτα. 8. Πρωτοπαθείς διαταραχές ύπνου: έλλειψη ενεργητικότητας, δυσυπνία, ευερεθιστότητα. 9. Αρκετά φάρμακα και ουσίες μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη, ως ανεπιθύμητες ενέργειες: αντισυλληπτικά, μη στερεοειδή αντιφλεγμονώδη, κορτικοστεροειδή, Βενζοδιαζεπίνες, Αντιπαρκινσονικά, Κάνναβη, κοκαΐνη, Ρεζερπίνη, β – αναστολείς, κλονιδίνη, διγοξίνη, Αμπικιλίνη, τετρακυκλίνες
10. Τέλος, η κατάθλιψη μπορεί να είναι αποτέλεσμα σωματικής νόσου, είτε εντοπισμένης στο ΚΝΣ, είτε συστηματική, αλλά και πολλά συμπτώματα σωματικών νοσημάτων προσομοιάζουν τα καταθλιπτικά (π.χ. καταβολή, εύκολη κόπωση).
Ασθένειες που προκαλούν καταβολή: ΣΕΛ, κατά πλάκας σκλήρυνση, κακοήθειες, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ΣΔ κ.λπ.
Καταθλιπτική συμπτωματολογία σε αρχικά στάδια: καρκίνος του παγκρέατος, σύφιλη του ΚΝΣ, όγκοι του ΚΝΣ, άνοια, αγγειακές βλάβες, AIDS, εγκεφαλίτιδες κ.λπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.