Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Τί είναι η άνοια με σωμάτια του Lewy;


Μήπως είναι άνοια με σωμάτια του Lewy;

  Η άνοια με σωμάτια του Lewy είναι υπεύθυνη για 5-24% των ανοιών (Stevens και συν. 2002) και σε αρκετές μελέτες, κυρίως ιστοπαθολογικές αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη μορφή άνοιας (Ballard και συν. 2005). Αν και αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν πως η άνοια με σωμάτια Lewy σχετίζεται με τη νόσο Alzheimer ή την άνοια της νόσου του Πάρκινσον, φαίνεται να αποτελεί ξεχωριστή κλινική οντότητα (Neef Walling 2006).
Η κλινική εικόνα της άνοιας με σωμάτια Lewy χαρακτηρίζεται από σοβαρή έκπτωση των εκτελεστικών λειτουργιών και των οπτικοχωρικών κατασκευαστικών δεξιοτήτων. Η έκπτωση της μνήμης στα αρχικά στάδια είναι συνήθως ήπια. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νόσου αποτελούν:
  α) οι οπτικές ψευδαισθήσεις που δεν προκαλούν μεγάλη αναστάτωση στον ασθενή (McKeith2004), 
  β) ο πρόσφατος (εντός ενός έτους) παρκινσονισμός, συνήθως χωρίς τρόμο και 
  γ) οι ευρείες μεταβολές στο γνωστικό επίπεδο ακόμα και μέσα στην ίδια ημέρα (Neef και Walling 2006, McShane 2002). Τα διαγνωστικά κριτήρια της Άνοιας με σωμάτια Lewy παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί (Mckeithσυν. 2004).
Κριτήρια Άνοιας με σωμάτια Lewy (Mckeith συν. 2004).
Α. Προϊούσα γνωστική διαταραχή που προκαλεί σημαντική έκπτωση της κοινωνικής ή  επαγγελματικής λειτουργικότητας και αντιπροσωπεύει σημαντική πτώση από προηγούμενο επίπεδο λειτουργικότητας. 
Β. Τουλάχιστον δύο από: 1) Παρκινσονισμός 2) Οπτικές ψευδαισθήσεις γ) Διακύμανση στις γνωστικές λειτουργίες με ευρείες μεταβολές στο επίπεδο προσοχής και εκγρήγορσης.
Γ. Ενισχυτικά στοιχεία της διάγνωσης: Επαναλαμβανόμενες πτώσεις, συγκοπή, παροδικές απώλειες συνείδησης, ευαισθησία στα νευροληπτικά, συστηματοποιημένες παραληρητικές ιδέες, άλλες ψευδαισθήσεις. 

 Δ. Η διάγνωση είναι λιγότερο πιθανή όταν υπάρχει α) αγγειακή εγκεφαλική νόσος ή β) άλλη σωματική ή εγκεφαλική διαταραχή που μπορεί να εξηγήσει την κλινική εικόνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.