Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Εξάρτηση από καφείνη και νικοτίνη

Η καφείνη ανευρίσκεται σε καφέ, τσάι, σοκολάτα, κακάο, ποτά τύπου κόλα ή άλλα διεγερτικά ποτά, στο εμπόριο χωρίς ιατρική συνταγή.
Διεγείρει το νευρικό σύστημα και σε μικρές ποσότητες προκαλεί αύξηση ενεργητικότητας, μείωση κόπωσης και αναστέλλει την ανάγκη για ύπνο
Προκαλεί ανοχή κ εξάρτηση. Η τοξίκωση προκαλεί ανησυχία, νευρικότητα, αϋπνία, πολυουρία, ταχυκαρδία και ψυχοκινητική διέγερση.
Τα συμπτώματα στέρησης παρουσιάζονται μετά από συχνή κατανάλωση (περίπου τεσσάρων φλιτζανιών) για μεγάλο διάστημα, ενώ κόπωση και ευερεθιστότητα μπορούν να εμφανιστούν σε άτομο που δεν ήπιε τον πρωινό καφέ του. Χαρακτηριστική είναι η κεφαλαλγία σε περιπτώσεις στέρησης, η οποία μπορεί να διαρκέσει και 4 ημέρες. Η νικοτίνη είναι η συχνότερη και πλέον θανατηφόρα εξάρτηση, η οποία πραγματοποιείται με το κάπνισμα ή τη μάσηση καπνού, που περιέχουν πάνω από 1200 διαφορετικές χημικές ουσίες, από τις οποίες το 5% είναι το μονοξείδιο του άνθρακα.
Όλο το μονοξείδιο του άνθρακα, 90% της νικοτίνης και 70% της πίσσας κατακρατείται στους πνεύμονες με το κάπνισμα.
Η στέρηση της νικοτίνης χαρακτηρίζεται από έντονη και δυσβάστακτη επιθυμία για λήψη της ουσίας, ευερεθιστότητα, δυσκολία συγκέντρωσης, αύξηση όρεξης, θυμό και άγχος, που διαρκούν αρκετές εβδομάδες.
Το κάπνισμα συνδέεται με στεφανιαία νόσο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρκίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.