Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Ποιες είναι οι διαταραχές συναισθήματος που συμβαίνουν στη σχιζοφρένεια;

Εδώ υπάγονται κυρίως η αμφιθυμία, η συναισθηματική δυσαρμονία (και απροσφορότητα), η συναισθηματική έκπτωση, καθώς και άλλες συναισθηματικές διαταραχές.
Η αμφιθυμία αποτελεί βασικό σύμπτωμα της σχιζοφρένειας. Ο ασθενής κυριαρχείται την ίδια στιγμή από αντιθετικά μεταξύ τους συναισθήματα. Για παράδειγμα, αγαπάει και μισεί την ίδια στιγμή το ίδιο άτομο με την ίδια ένταση.
Η συναισθηματική δυσαρμονία υποδηλώνει τη διάσταση μεταξύ της βαρύτητας και του μεγέθους του συγκινησιακού ερεθίσματος και της συναισθηματικής ανταπόκρισης του ασθενούς. Για παράδειγμα, ο ασθενής μπορεί να έχει υπερβολική αντίδραση για ασήμαντα συμβάντα, ενώ από την άλλη να αντιδράσει ελάχιστα στο άκουσμα της είδησης του θανάτου ενός συγγενούς. Σε περίπτωση που προκαλείται η εκ διαμέτρου αντίθετη συναισθηματική ανταπόκριση, για παράδειγμα γέλια στο άκουσμα της είδησης του θανάτου ενός συγγενούς, τότε μιλάμε για συναισθηματική απροσφορότητα.
Η συναισθηματική έκπτωση (αδιαφορία, απάθεια), μαζί με τις δύο προαναφερθείσες διαταραχές αποτελούν το χαρακτηριστικό τρίπτυχο των συναισθηματικών σχιζοφρενικών συμπτωμάτων. Πρόκειται για προοδευτική συρρίκνωση του εύρους του κραδασμού του συναισθήματος. Το άτομο αποστασιοποιείται συναισθηματικά από το περιβάλλον του, γίνεται απαθής και το συναίσθημα είναι ρηχό και αμβλύ (επιπέδωση του συναισθήματος).
Άλλες συναισθηματικές διαταραχές των σχιζοφρενών είναι η κατάθλιψη και η ευφορία (συνήθως άτυπες και αβαθείς), το άγχος, η αμηχανία, η συναισθηματική ακαμψία και τα αποπροσωποποιητικά /αποπραγματοποιητικά βιώματα. Η ανηδονία, δηλαδή η υποκειμενική αίσθηση της απώλειας της ικανότητας άντλησης ευχαρίστησης, ικανοποίησης ή ηδονής από το περιβάλλον, ανήκει στις διαταραχές της βούλησης, εκδηλούμενη ως αντικειμενική απώλεια ενδιαφέροντος για σεξ, φίλους, οικογενειακή ζωή κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.