Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

ΘΥΜΟΣ Διαλείπουσα Εκρηκτική Διαταραχή

 Η διαλείπουσα εκρηκτική διαταραχή είναι μια νοσολογική οντότητα που υπάγεται στις διαταραχές ελέγχου των παρορμήσεων και ο επιπολασμός της θεωρείται ότι κυμαίνεται περίπου στο 4% στον γενικό πληθυσμό.
Χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτες εκρήξεις οργής, παρορμητική επιθετικότητα, ακραίες πράξεις βίας και μια αναντιστοιχία ανάμεσα στη βαρύτητα του γεγονότος το οποίο την προκάλεσε και τις αντιδράσεις του ατόμου. Οι συμπεριφορές αυτές δεν πρέπει να συμβαίνουν στο πλαίσιο μιας άλλης διαταραχής και δεν πρέπει να είναι προσχεδιασμένες αλλά παρορμητικές για να πληρούν τα κριτήρια διάγνωσης. Η διαταραχή όμως μπορεί να παρουσιάζει  συννοσηρότητα με διαταραχές προσωπικότητας, χρήση αλκοόλ και ουσιών, αλλά και νευρολογικές διαταραχές όπως η επιληψία, τραυματισμό εγκεφάλου και άνοια. 
Στις περιπτώσεις που ο θυμός αποτελεί εμπόδιο στην καθημερινότητά του ατόμου, προτείνεται  γνωσιακή - συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, η οποία στοχεύει στον εντοπισμό και τον έλεγχο των σκέψεων του ατόμου που εντείνουν τον θυμό του και των συμπεριφορών που τον διατηρούν. Καθοριστικό όμως για την πορεία της διαταραχής είναι η θεραπεία και των πιθανών αιτίων συννοσηρότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.