Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Τί σημαίνει ψυχοσωματική πάθηση και σε τί διαφέρει από την υστερία;

Ψυχοσωματικές παθήσεις 
Ο όρος «Ψυχοσωματικός» στην ιατρική οφείλεται στον Γερμανό ψυχίατρο Heinroth (1818) 
Ο όρος «Ψυχοσωματικός» στην ιατρική οφείλεται στον Γερμανό ψυχίατρο Heinroth (1818) .

Έννοια "Ψυχοσωματικός "- Ψυχολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη σωματική κατάσταση 

• Ψυχή και σώμα είναι συνθετικά που στη φύση είναι αδιαίρετα και διαχωρίζονται μόνο τεχνητά για λόγους μελέτης και ανάλυσης.  
• Κάθε πάθηση θεωρείται ότι έχει πολλαπλή αιτιολογία, δηλαδή είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων. 
Ψυχοσωματικές θεωρούνται οι παθήσεις που χαρακτηρίζονται από σωματικά συμπτώματα, τα οποία αναγνωρίζεται ότι εξαρτώνται από συναισθηματικούς παράγοντες .

Η σωματική κατάσταση αφορά είτε αποδεδειγμένη οργανική παθολογία (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτις, έλκος στομάχου κλπ.) είτε γνωστή  παθοφυσιολογική διεργασία (π.χ. ημικρανική κεφαλαλγία).  

• Οι ψυχολογικοί παράγοντες ή τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα με ψυχολογική σημασία σχετίζονται χρονικά με την έναρξη ή την επιδείνωση μιας συγκεκριμένης σωματικής κατάστασης ή διαταραχής. 

Η ψυχοσωματική πάθηση είναι συναισθηματική διαταραχή σωματοποιουμένη (με τον αυτόματο μηχανισμό σωματοποιήσεως) σε ένα όργανο ή σε ένα μοναδικό σύστημα οργάνων του σώματος που εξαρτώνται από  το αυτόνομο νευρικό σύστημα. (π.χ. μόνο στο στόμαχο ή το αναπνευστικό σύστημα) .
Ψυχοσωματική πάθηση 

• Κατά την αντικειμενική εξέταση:  

βρίσκονται πάντα λειτουργικές διαταραχές και μερικές φορές οργανικές βλάβες αυτών των οργάνων (π.χ. υπερκινητικότητα, σπασμός, υπερέκκριση και έλκος στομάχου).  

• Επομένως η ψυχοσωματική πάθηση δεν είναι μόνο υποκειμενική συναισθηματική διαταραχή. Συγχρόνως είναι αντικειμενική σωματική διαταραχή .
 
Ποιά όμως είναι η διαφορά της από την υστερία;

Η Υστερία (Διαταραχή μετατροπής )  Είναι συναισθηματική διαταραχή μετατρεπόμενη (με τον αυτόματο μηχανισμό μετατροπής) σε σωματικά συμπτώματα οργάνων του σώματος που εξαρτώνται από το κεντρικό νευρικόσύστημα (π.χ. σε παράλυση άκρου). 
Κατά την αντικειμενική εξέταση:  

-ΔΕΝ βρίσκονται λειτουργικές διαταραχές ή οργανικές βλάβες των πασχόντων οργάνων.      

-Κατ' ουσίαν, η πάθηση παραμένει πάντοτε υποκειμενική συναισθηματική διαταραχή .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.