Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Μελέτη για τις κλινικές και αναπτυξιακές πτυχές σε ασθενείς με μονοπολική κατάθλιψη και με κίνδυνο αυτοκτονίας


Εισαγωγή: Περίπου 1.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο μετά από επιτυχή ολοκλήρωση της αυτοκτονικής προσπάθειας. Ένα σημαντικό μέρος από αυτούς έχουν ψυχοπαθολογικό υπόστρωμα καταθλιπτικής διαταραχής που προκαλεί μια τέτοια συμπεριφορά. Το μεγαλύτερο ποσοστό των καταθλιπτικών διαταραχών αφορά την μονοπολική κατάθλιψη υποτροπιάζουσας τύπου. Επαναλαμβανόμενες καταθλίψεις δημιουργούν αυτοκτονική συμπεριφορά που αν δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς αποτελεί μια ψυχιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Μέθοδοι: Μια αναδρομική μελέτη έγινε σε δείγμα 136 ασθενών που νοσηλεύονται στην ψυχιατρική κλινική την περίοδο 2001-2003 με τη διάγνωση της καταθλιπτικής διαταραχής επαναλαμβανόμενες σύμφωνα με την ICD-10 διαγνωστικά κριτήρια. Κλινικές παράμετροι ακολούθησε την εξελικτική παρουσία συμπεριλαμβανόμενων του αυτοκτονικού κινδύνου. Στατιστική επεξεργασία εφαρμόστηκε να διερευνήσει κατά πόσον μπορούν να καθιερωθούν κάποιες συσχετίσεις μεταξύ των διαφόρων κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά, η παρουσία ή η απουσία του κινδύνου αυτοκτονίας και εξελικτικό τρόπο από αυτούς τους ασθενείς. Κίνδυνος αυτοκτονίας μετρήθηκε από δύο κλινικές πτυχές των δύο διαφορετικές έννοιες που αντανακλούν τους διαφορετικούς βαθμούς σοβαρότητας: αυτοκτονικό ιδεασμό και απόπειρες αυτοκτονίας σήμερα στην ιστορία.
Αποτελέσματα: Όπως ήταν αναμενόμενο ο επιπολασμός της μονοπολικής κατάθλιψης ήταν υψηλότερη στις γυναίκες. Παρά το γεγονός ότι οι άνδρες έδειξαν συχνότερη παρουσία καταθλιπτικών επεισοδίων με συνοδά ψυχωσικά συμπτώματα , ο  κίνδυνος αυτοκτονίας ήταν περίπου παρόμοιος και στα δύο φύλα..
Συμπεράσματα: Η παρούσα μελέτη επιχείρησε να διερευνήσει συγκεκριμένα κοινωνικο-δημογραφικά και κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών με υποτροπιάζουσα κατάθλιψη και τον κίνδυνο αυτοκτονίας . Αντί να διευκρινίσει το πολύπλοκο ζήτημα της αυτοκτονίας, η μελέτη θα είναι μια προειδοποίηση για μια πιο προσεκτική και επιμελή έρευνα προς την κατεύθυνση αυτή της ψυχοπαθολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.