Υποστηρικτική Ψυχοθεραπεία - Συμβουλευτική -Συμβουλευτική Ψυχοσεξουαλικών δ/χών -Άγχους, κρίσεων πανικού,φοβιών,καταναγκασμών -Συναισθηματικών δ/χών όπως κατάθλιψη,διπολική δ/χη -Ψυχωτικών δ/χών όπως σχιζοφρένεια -Δ/χών συμπεριφοράς όπως επιθετικότητα -Δ/χών μνήμης,ύπνου -Αναπτυξιακών δ/χών στην ενήλικη ζωή -Συμβουλευτική για απεξάρτηση εξαρτημένων από το αλκοόλ
Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013
Το ψυχοπαθολογικό υπόβαθρο της ψυχοκινητικής διέγερσης
ΣΚΟΠΟΣ : Η αξιολόγηση του ψυχοπαθολογικού υποβάθρου των ασθενών με ψυχοκινητική διέγερση που εξετάστηκαν στα επείγοντα του ΨΝΑ.
Η παρούσα μελέτη διενεργήθηκε στο ΨΝΑ την περίοδο Δεκ '09 - Οκτ '10 και αφορά τους ασθενείς με ψυχοκινητική διέγερση που προσήλθαν στα επείγοντα του νοσοκομείου μας.
ΥΛΙΚΟ- ΜΕΘΟΔΟΣ : Η παρούσα εργασία είναι μία μελέτη που διενεργήθηκε στο ΨΝΑ και αφορά την περίοδο Δεκ'09 - Οκτ'10 , προβάλλοντας τα περιστατικά ψυχοκινητικών διεγέρσεων που εξετάστηκαν στα ΤΕΠ του ΨΝΑ.
Επισημάνθηκαν οι ακόλουθες παράμετροι:
Καταχώρηση με βάση την ηλικία , το φύλο και τις διαγνώσεις που εδόθησαν , από τα αρχεία των επειγόντων του νοσοκομείου μας.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Από τα 2396 περιστατικά που εξετάστηκαν στα ΤΕΠ , τα 444 παρουσίαζαν ψυχοκινητική διέγερση.
Μετά από την ανάλυση των πληροφοριών που συλλέξαμε διαπιστώνουμε ότι το 63,49% ήταν άνδρες και το 36,51% γυναίκες. Διαπιστώθηκε αυξημένος αριθμός ψυχοκινητικών διεγέρσεων στο ηλικιακό φάσμα από 30 έως 39 ετών τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες ακολουθώντας αυτά των 40 έως 49 ετών και ύστερα των 50 έως 59 ετών.
Η πλειοψηφία των ασθενών είχαν στο ιστορικό τους τουλάχιστον μία ακόμα νοσηλεία με διαγνώσεις που αφορούσαν χρόνια ψυχιατρικά νοσήματα.
Η ψυχοκινητική διέγερση στην πλειοψηφία των περιστατικών ήταν επί εδάφους διαφόρων τύπων σχιζοφρένειας , ακολουθώντας η διπολική διαταραχή και τρίτη στη σειρά η χρήση ουσιών.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η ψυχοκινητική διέγερση είναι μία κατάσταση που συναντάται αρκετά συχνά στα επείγοντα των ψυχιατρικών νοσοκομείων και προηποθέτει μία άμεση θεραπευτική παρέμβαση.
Η ψυχοκινητική διέγερση δεν είναι χαρακτηριστική μόνο κάποιας ψυχιατρικής οντότητας αλλά μπορεί να παρουσιαστεί σε όλο το φάσμα των ψυχικών νοσημάτων. Οι πιο συχνές καταστάσεις ψυχοκινητικής διέγερσης συνδέονται με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
Άρρεν φύλο , διαγνώσεις που έχουν να κάνουν συχνότερα με σχιζοφρένεια , διπολική διαταραχή , χρήση ουσιών και αφορά συχνότερα τις ηλικίες 30 με 39 ετών.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.