Η αυτοκτονία αποτελεί μια προσωπική απόφαση-επιλογή του ατόμου για τη συνέχιση της ύπαρξής του. Καλείται να κρίνει εάν οι συνθήκες, εξωτερικές ή εσωτερικές, της ζωής του αξίζουν τη συνέχισή της. Στις κοινωνίες, οι αυτοκτονίες και οι απόπειρες αυτοκτονιών, συναντώνται συχνά ανάμεσα στους ανήμπορους ηλικιωμένους και στους υγιείς, αλλά όχι ικανοποιημένους με τη ζωή τους νέους ανθρώπους.
Αποτελούν ψυχιατρικά περιστατικά έκτακτης ανάγκης με κάποια ανοδική τάση στις περισσότερες χώρες.
Η μελέτη που κάναμε είχε ως στόχο να αξιολογήσει τη συχνότητα των περιπτώσεων ατόμων που αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν, την κατανομή τους κατά φύλο, ηλικία, προέλευση, την συσχέτηση με την κατανάλωση αλκοόλ ή άλλες εξαρτήσεις. Εξετάσαμε επίσης την επίπτωση τους ανάλογα με την εποχή και τον τρόπο που οι ασθενείς επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν. Η μελέτη διεξήχθη σε μια ομάδα από 57 ασθενείς που προσήλθαν μετά από αυτοκτονική απόπειρα, κατά την περίοδο 01.01.2009-31.12.2009 σε μεγάλο ψυχιατρικο νοσοκομείο των Αθηνών.
Σε 44,59% των περιπτώσεων σχετίζονται ψυχιατρική διάγνωση ήταν μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου, ενώ το υπόλοιπο κατανέμεται μεταξύ σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής, διαταραχής προσωπικότητας, οξεία ψυχωσικής διαταραχής, οξείες αντιδράσεις στρες, η κατάχρηση αλκοόλ, και 10,81% των περιπτώσεων δεν αποκάλυψε την παρουσία των συνδεδεμένων ψυχιατρικές διαταραχές. Το ένα τρίτο των προσπαθειών εμφανίζονται κατά τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο, το 66% των περιπτώσεων είναι χημικά πιο συχνή σε γυναίκες, οι άντρες προτιμούν φυσικές-μηχανικές μεθόδους.
Παρόλο που πάντα συζητείται αυτό το θέμα, έχει πρακτικό ενδιαφέρον για την ανίχνευση πιθανών περιπτώσεων αυτοκτονίας και να αναδείξει το ρόλο του ψυχιάτρου στη σωστή διαχείριση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.