Που ανήκει η κάνναβη;
Η κάνναβη ανήκει στις διεγερτικές ουσίες του εγκεφάλου, αλλά η επίδρασή της διαφέρει ανάλογα με την ψυχική κατάσταση του ατόμου που τη λαμβάνει, την ύπαρξη παρέας κατά τη χρήση κ.λπ.. Συνήθως προκαλεί ευφορία και συναισθήματα χαλάρωσης, αν και αρκετές φορές οι συναισθηματικές μεταβολές έχουν δυσάρεστο χαρακτήρα. Όταν χρησιμοποιείται με συντροφιά το άτομο γίνεται ομιλητικό, χαρούμενο, ζωηρό και εύθυμο. Συχνά υπάρχει αύξηση σεξουαλικής επιθυμίας και αίσθημα βραδύτητας του χρόνου. Όταν είναι μόνος εμφανίζεται αίσθημα πείνας και υπνηλία.
Η αισθητηριακή αντιληπτικότητα οξύνεται και οπτικά, ακουστικά, γευστικά, απτικά ερεθίσματα βιώνονται με έναν εντονότερο και πιο ευχάριστο τρόπο. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που προκαλούνται καταθλιπτική διάθεση, απάθεια, συμπτώματα πανικού, παραληρητικές ιδέες δίωξης, επιθετικότητα, αποπροσωποποίηση, οπτικές ψευδαισθήσεις. Τα σωματικά συμπτώματα από χρήση κάνναβης είναι: μυδρίαση, ταχυκαρδία, αύξηση θερμοκρασίας και πίεσης, ξηροστομία, πονοκέφαλος.
Εξάρτηση και στέρηση από κάνναβη
Αμφισβητούμενες καταστάσεις, όλοι συμφωνούν πως η χρήση δημιουργεί ψυχολογική εξάρτηση, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι χρήστες να ζητούν βοήθεια σε θεραπευτικά προγράμματα. Οι περισσότεροι είναι άντρες (2:1), ενώ 5% του πληθυσμού είναι εξαρτημένοι ή κάνουν κατάχρηση προϊόντων κάνναβης. Συχνή είναι η αντίδραση πανικού σε άπειρους συνήθως χρήστες (bad trip), τοξική αντίδραση, ψυχωτικού τύπου συνδρομή. Για τη σχέση ανάμεσα στη χρήση κάνναβης και ανάπτυξη σχιζοφρένειας τα αποτελέσματα μελετών είναι καθοριστικά. Είναι βέβαιο ότι αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα για έναρξη σχιζοφρένειας ή και ενεργοποιεί προϋπάρχουσα λανθάνουσα σχιζοφρένεια. Δύο μελέτες στη Σουηδία, σε 98.000 εφήβους έδειξαν πως η χρήση αυξάνει πιθανότητα ανάπτυξης σχιζοφρένειας κατά 7 φορές. Επίσης, η χρήση σχετίζεται με χειρότερη πρόγνωση σε ήδη εγκατεστημένη ψύχωση. Τέλος, χρόνια χρήση κάνναβης μπορεί να προκαλέσει άγχος, κατάθλιψη, χρόνια κατάσταση απάθειας, δυσκολίας συγκέντρωσης, συναισθηματικής αστάθειας, απόσυρσης, αδιαφορίας και συνδρομο έλλειψης κινήτρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.