Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Στυτική δυσλειτουργία

Στυτική δυσλειτουργία είναι η αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης επαρκούς στύσης που να οδηγεί σε μια ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. Η παρουσία προβλημάτων στύσης από καιρό σε καιρό δεν είναι αναγκαστικά μια αιτία ανησυχίας, αλλά αν η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα διαρκές πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει άγχος, προβλήματα στη σχέση ή να επηρεάσει την αυτοπεποίθησή σας.

Αν και μπορεί να είναι δυσάρεστο να μιλήσει κάποιος με το γιατρό του σχετικά με τη στυτική δυσλειτουργία, είναι ιδιαίτερα σημαντική η αξιολόγησή της. Προβλήματα στην επίτευξη ή και τη διατήρηση της στύσης μπορεί να αποτελούν ένα σημάδι της κατάστασης της υγείας που χρήζει θεραπείας, όπως καρδιοπάθεια ή έναν ανεπαρκώς ελεγχόμενο διαβήτη.


Αιτίες

Η ανδρική σεξουαλική διέγερση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει τον εγκέφαλο, διάφορες ορμόνες, αισθήσεις, νεύρα, μύες και αιμοφόρα αγγεία. Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκληθεί από ένα πρόβλημα σε οποιονδήποτε από αυτούς τους παράγοντες, τόσο το άγχος και τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τη συνολική εικόνα. Μερικές φορές πάλι είναι ένας συνδυασμός ψυχολογικών και σωματικών προβλημάτων, για παράδειγμα, ένα μικρό σωματικό πρόβλημα που επιβραδύνει τη σεξουαλική ανταπόκριση μπορεί να προκαλέσει άγχος στη διατήρηση στύσης.


Σωματικά αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η στυτική δυσλειτουργία προκαλείται από κάτι σωματικό. Οι κοινές αιτίες περιλαμβάνουν:
Καρδιοπάθεια 
Απόφραξη αγγείων (αθηροσκλήρωση)
Η υψηλή αρτηριακή πίεση
Διαβήτης
Παχυσαρκία
Το μεταβολικό σύνδρομο, μια κατάσταση που περιλαμβάνει αυξημένη αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, σωματικό λίπος γύρω από τη μέση και υψηλή χοληστερόλη
Νόσος του Πάρκινσον
Σκλήρυνση κατά πλάκας
Χαμηλή τεστοστερόνη
Νόσο του Peyronie με ανάπτυξη ουλώδους ιστού στο πέος
Μερικά φάρμακα
Κάπνισμα
Αλκοολισμός και άλλες μορφές κατάχρησης ουσιών
Θεραπείες για τον καρκίνο ή τη διόγκωση του προστάτη
Χειρουργικές επεμβάσεις ή τραυματισμοί που επηρεάζουν την περιοχή της πυέλου ή του νωτιαίου μυελού.


Ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία

Ο εγκέφαλος παίζει βασικό ρόλο στην πρόκληση μιας σειράς σωματικών γεγονότων που προκαλούν τη στύση, ξεκινώντας από τις αισθήσεις και τη σεξουαλική διέγερση . Μια σειρά από παράγοντες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με την διέγερση και να επιδεινώσουν την ανικανότητας. όπως:
Κατάθλιψη, άγχος ή άλλες ψυχικές παθήσεις
Άγχος
Κόπωση
Προβλήματα στη σχέση που οφείλονται στο στρες, η κακή επικοινωνία ή άλλες ανησυχίες


Παράγοντες Κινδύνου

Με την πάροδο των ετών, οι στύσεις ενδέχεται να απαιτούν περισσότερο χρόνο για να εμφανιστούν και μπορεί να μην είναι ικανοποιητικές. Μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερη διέγερση του πέους για να επιτευχθεί και να διατηρηθεί μια στύση. Αυτό δεν αποτελεί μία άμεση συνέπεια της γήρανσης, αλλά είναι συνήθως το αποτέλεσμα υπαρχόντων εγκρυπτόμενων προβλημάτων υγείας , ή της λήψης φαρμάκων.
Μια σειρά παραγόντων κινδύνου μπορούν να συμβάλουν στην στυτική δυσλειτουργία:

Παθολογικά προβλήματα,όπως διαβήτης ή προβλήματα στην καρδιά
Το κάπνισμα, το οποίο μειώνει τη ροή του αίματος στις φλέβες και τις αρτηρίες. Με την πάροδο του χρόνου, το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει χρόνια προβλήματα υγείας που οδηγούν στη στυτική δυσλειτουργία
Η παχυσαρκία
Ορισμένες θεραπείες, όπως χειρουργικές επεμβάσεις στον προστάτη ή θεραπείες ακτινοβολίας για τον καρκίνο του προστάτη
Τραυματισμοί, ιδιαίτερα αν η βλάβη αφορά νεύρα που ελέγχουν τη στύση
Φάρμακα αντικαταθλιπτικά, αντισταμινικά, για τη θεραπεία της αρτηριακής πίεσης, του πόνου ή του καρκίνου του προστάτη
Ψυχογενής καταστάσεις όπως το στρες, άγχος ή κατάθλιψη
Κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ουσιών
Ποδηλασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω της συμπίεσης των νεύρων μπορεί να επηρεάσουν τη ροή του αίματος στο πέος.


Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που συνδέονται με την ανικανότητα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Προβλήματα απόκτησης στύσης 
Προβλήματα διατήρησης στύσης  
Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία

Πότε να συμβουλευτείτε τον ειδικό

Ο γιατρός σας είναι σημείο αναφοράς, όταν έχετε προβλήματα στύσης
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν:
Τα προβλήματα στητικής δυσλειτουργίας γίνουν ενοχλητικά σε σας ή τον σύντροφό σας
Έχετε διαβήτη, καρδιακά προβλήματα ή άλλα προβλήματα υγείας που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με στυτική δυσλειτουργία:
Έχετε άλλα συμπτώματα που μπορεί να φαίνεται ότι δεν συνδέονται με την ανικανότητα.

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Σχιζότυπη διαταραχή προσωπικότητας και αυτισμός

Τα άτομα με σχιζότυπη προσωπικότητας, όπως και αυτά με σχιζοειδή προσωπικότητα, είναι κοινωνικά και συναισθηματικά απομονωμένα. Επιπλέον εμφανίζουν πάντα εκκεντρικότητες στη σκέψη, στην αντίληψη και στην επικοινωνία. Παρόλο που αυτές οι εκκεντρικότητες είναι ίδιες με εκείνες των ατόμων που έχουν σχιζοφρένεια ή και παρόλο που η σχιζότυπη προσωπικότητα μερικές φορές συναντάται σε άτομα με σχιζοφρένεια, ως προνοσηρά ευρήματα ,οι περισσότεροι ενήλικοι με σχιζότυπη προσωπικότητα δεν αναπτύσσουν σχιζοφρένεια.. Τα άτομα με σχιζότυπη προσωπικότητα μπορεί να έχουν και παρανοϊκές ιδέες. Συμβαίνει σε περίπου 3% του γενικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα κριτήρια DSM-IV τα άτομα αυτά εμφανίζουν: 
1. ιδέες συσχέτισης 
2. παράδοξες πεποιθήσεις ή μαγική σκέψη που επηρεάζουν τη συμπεριφορά και που είναι ασύμβατες με τις πολιτισμικές σταθερές (π.χ. δεισιδαιμονία, πίστη σε μαντική ικανότητα, τηλεπάθεια ή «έκτη αίσθηση» σε παιδιά και εφήβους, αλλόκοτες φαντασιώσεις ή αλλόκοτες επίμονες ενασχολήσεις)
3. αςυνήθιστες αντιληπτικές εμπειρίες (σωματικές παραισθήσεις)
4. παράδοξο τρόπο σκέψης και παράδοξο λόγο (π.χ. ασαφή, περιστασιακό, μεταφορικό, υπερλεπτομερειακό ή και στερεότυπο) 
5. καχυποψία ή παρανοειδή ιδεασμός 
6. συρρικνωμένο συναίσθημα 
7. συμπεριφορά ή εμφάνιση που είναι εκκεντρική ή περίεργη
8. έλλειψη στενών ή έμπιστων φίλων (εκτός από των συγγενών πρώτου βαθμού)
9. υπερβολικό κοινωνικό άγχος και τείνει να συνδέεται με παρανοειδείς φόβους παρά με αρνητική εκτίμηση για τον εαυτό του. Η ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση ατόμων με Σχιζότυπη Διαταραχή Προσωπικότητας δεν διαφέρει σημαντικά από αυτή των ατόμων με Σχιζοειδή Διαταραχή Προσωπικότητας. Σε ότι αφορά στην φαρμακοθεραπεία, τα αντιψυχωτικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν άτομα με παρανοϊκό ιδεασμό μόνα τους αλλά και σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία (κυρίως στις περιόδους έξαρσης της συμπτωματολογίας). Επίσης χορηγούνται αντικαταθλιπτικά όταν παρατηρούνται καταθλιπτικά συμπτώματα.
Πολλοί ασθενείς με την ανωτέρω διαταραχή είναι ενήλικες με αυτισμό οι οποίοι δεν διαγνώστηκαν ποτέ και δεν έλαβαν κάποιου είδους πρώιμη παρέμβαση στην παιδική ηλικία με αποτέλεσμα λόγω της υποδιάγνωσης να λάβουν εσφαλμένα την "ταμπέλα" της σχιζότυπης διαταραχής. 

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Ποιες είναι οι διαφορές της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής από την σχιζοφρένεια ;

     Πολλές φορές η διαφορική διάγνωση των δύο διαταραχών είναι δύσκολη. Το βασικό σημείο της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής είναι πως ανάμεσα στα επεισόδια ο ασθενής δεν έχει την αποδιοργάνωση που χαρακτηρίζει τον σχιζοφρενή ενώ το συναίσθημα δονείται (συχνά και υπερβολικά).                            Σύμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήρια της σχιζοςυναιςθηματικής διαταραχής πρέπει κάποτε στην πορεία της νόσου να υπήρχε ένα ψυχωτικό επεισόδιο 2 εβδομάδων και ένα επεισόδιο 1 μήνα με ταυτόχρονα κριτήρια σχιζοφρένειας και μανίας ή κατάθλιψης.                                                                   Η πρόγνωση είναι καλύτερη στη σχιζοσυναισθηματική σε σχέση με την σχιζοφρένεια.