Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Σύνδρομο στέρησης από βενζοδιαζεπίνες . Ποια είναι τα συμπτώματα;



Τα συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου από βενζοδιαζεπίνες (lexotanil, tavor, xanax, stedon κ.ά.) χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες :  

1. Γνωστικά και συναισθηματικά ελλείμματα
2. Διαταραχές του ύπνου 
3. Σωματικά συμπτώματα και σημεία (από το αυτόνομο νευρικό σύστημα) και 
4. Αντιληπτικές διαταραχές   

Η συμπτωματολογία αυτή κυμαίνεται από ήπια μέχρι έντονη και δυνητικά απειλητική για τη ζωή. Τα φάρμακα με βραχύ χρόνο ημιζωής μπορεί να προκαλέσουν στερητικό σύνδρομο ταχύτερης έναρξης και με περισσότερο σοβαρά συμπτώματα συγκριτικά με φάρμακα με μεγαλύτερο χρόνο ημιζωής.  

Οποιοσδήποτε έχει λάβει βενζοδιαζεπίνες για τουλάχιστον 2 εβδομάδες θα πρέπει να ακολουθεί πρόγραμμα σταδιακής διακοπής τους. Η μείωση της ημερήσιας δόσης δεν πρέπει να ξεπερνά το 10-20% εβδομαδιαίως και η ολοκλήρωση του προγράμματος μπορεί να διαρκέσει από ένα μήνα έως και μήνες ανάλογα με το μέγεθος της χρήσης).  

Σημεία ενδεικτικά μείζονος συμπτωματολογίας στέρησης  είναι οι σπασμοί grand mal, ψυχωτικά συμπτώματα, υπερπυρεξία και κώμα που μπορεί να καταλήξει στο θάνατο. Μπορεί να συνυπάρχουν άγχος, ανησυχία, δυσφορία, αισιοδοξία, ευερεθιστότητα, ιδεοληπτικός μηρυκασμός, παρανοειδής ιδεασμός, διαταραχές ύπνου, αϋπνία, καθώς και συμπτώματα από το αυτόνομο όπως ταχυκαρδία, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, τρόμος, εφίδρωση, αντιληπτικές διαταραχές, αποπροσωποποίηση, αποπραγματοποίηση κλπ.