Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα της ινομυαλγίας;


 •  Διάχυτος μυοσκελετικός πόνος που αφορά και τα τέσσερα τεταρτημόρια του σώματος και τη σπονδυλική στήλη (ράχη), διαρκεί για 3 τουλάχιστον μήνες και έχει ποικίλους χαρακτήρες (καυσώδης, νυγμώδης, κ.α.). Είναι έντονα βασανιστικός για τον ασθενή, οδηγεί σε σημαντική ελάττωση της λειτουργικής ικανότητας και πιθανόν συνοδεύεται από ήπιες αρθραλγίες ή αιμωδίες των άκρων χειρών καθώς και θωρακικό πόνο που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό διαφοροδιαγνωστικό πρόβλημα (στηθάγχη, κ.α.). 
•  Κόπωση που δεν δικαιολογείται από την προηγηθείσα δραστηριότητα. Διαρκεί σημαντικά και είναι έντονη μετά από το πρωινό ξύπνημα. 
•  Διαταραχές ύπνου με την μορφή των συχνών αφυπνίσεων και της δυσκολίας του ασθενούς να κοιμηθεί. Ο ύπνος δεν ανανεώνει, δεν ξεκουράζει. 
•  Αίσθημα οιδήματος (χωρίς διόγκωση αρθρώσεων) με παραισθησίες  που μπορεί να παρουσιαστούν στα άκρα αλλά και σε κάθε περιοχή του σώματος  . Να σημειωθεί ότι δεν σχετίζονται με την ψυχολογική κατάσταση των ασθενών •  Μυϊκή αδυναμία και ζάλη, συγκοπτικά επεισόδια κατά την ορθοστασία ή αγγειοκινητικές διαταραχές με αλλαγή του χρώματος των άκρων. 
•  Συχνή είναι επίσης η συνύπαρξη ινομυαλγίας και συνδρόμου χρόνιας κόπωσης , χαμηλού πυρετού (51%), υποτροπιάζουσας λεμφαδε-νοπάθειας (33%) και φαρυγγαλγίας (54%).

•  Διαταραχές των γνωσιακών λειτουργιών (μνήμη, λόγος, διανοητική διαύγεια) και ψυχιατρικές καταστάσεις (κατάθλιψη, άγχος κ.α).

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Τί είναι η ινομυαλγία;



Η ινομυαλγία εκδηλώνεται ως χρόνιος διάχυτος βασανιστικός μυοσκελετικός πόνος και συνοδεύεται από ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό συμπτωμάτων όπως έντονη κόπωση, κεφαλαλγία, διαταραχή του ύπνου, άγχος, ευερέθιστο έντερο κ.ά. Οι ψυχολογικοί παράγοντες παίζουν σημαντικότατο ρόλο στη νόσο. Εμφανίζει αλληλοεπικάλυψη με άλλα συνδεόμενα με το stress νοσήματα όπως το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και τη κατάθλιψη. Είναι συχνότερη στις γυναίκες μέσης ηλικίας. Η διάγνωση γίνεται από τον συνυπολογισμό του ιστορικού, της φυσικής εξέτασης και τον αποκλεισμό άλλων αιτιών που εκδηλώνουν συμπτώματα ομοιάζοντα με ινομυαλγία. Η νόσος οδηγεί σε σημαντικό περιορισμό της λειτουργικής ικανότητας των ασθενών με έκπτωση του ρόλου τους στην καθημερινή οικογενειακή, κοινωνική και εργασιακή ζωή.